Jakie sa roznice pomiedzy 205 1,8D a 205 1,9D? Jak wygladaja osiagi tych aut i spalanie? i oczywiscie reszta roznic
1,8D vs 1,9D
-
ggggtt
1,8D vs 1,9D
Witam.
Jakie sa roznice pomiedzy 205 1,8D a 205 1,9D? Jak wygladaja osiagi tych aut i spalanie? i oczywiscie reszta roznic
Mam zamiar kupic 205 w dieselku i zastanawiam sie nad tymi dwoma silnikami. Z gory dzieki za odpowiedzi
- simonszop
- Junior
- Numer Gadu-gadu: 0
- Kontakt:
mi sie zdaje ze 1,9 to po prostu nowsza konstrukcja (w koncu byl montowany w cytrynach C15, Polonezach i zdaje sie Pugach 405) - co do osiagow to trudno powiedziec - dawno temu mierzylem przyspieszenie od 0-100km/h to wyszlo cos ok. 14 sek (a silnik mial juz troszke przejechane
) spalanie to ok. 5/6 litrow ON, natomiast silniczek jest niezawodny (odpukac) i jesli chodzi o jazde po miescie wystarcza w zupelnosci (niejedno autko zostaje na swiatlach
) co do jazdy na trasie - tez jest ok, ale powyzej 130km/h halas w srodku zaczyna troszku przeszkadzac.. Jak jest z 1,8 nie wiem, ale podejrzewam ze podobnie
Udanego zakupu (tak czy siak bedzie dobry
) i jak juz kupisz to WITAMY W KLUBIE!!
Udanego zakupu (tak czy siak bedzie dobry
- cheatoss
- Maniak
minimalna roznica w spalaniu, ja mam 1.9 D i potrafi na trasie zadowolic sie 4.2 litra na 100km, a w miescie NIGDY nie przekroczyl 6 litrow, choc jezdze jak wariat =]
srednie spalanie autka to 5,5litra... osiagi?? :> minimalne roznice na korzysc 1.9 zacieraja sie, gdyz te auta maja od 10 do 22 lat
takze bez przesady... roznica jest pomiedzy turbodieslem a zwyklym =]
sprawa jest prosta od 83 roku do wrzesnia 89 roku byly 1.8D, pozniej byly 1.9D... wyjatkiem sa kraje skandynawskie gdzie chyba do konca byl 1.8...
no i nie uwzglednilem turbo w rocznikach bo to rzadki model i nie mam pojecia w jakich latach byl montowany
pzdr
srednie spalanie autka to 5,5litra... osiagi?? :> minimalne roznice na korzysc 1.9 zacieraja sie, gdyz te auta maja od 10 do 22 lat
sprawa jest prosta od 83 roku do wrzesnia 89 roku byly 1.8D, pozniej byly 1.9D... wyjatkiem sa kraje skandynawskie gdzie chyba do konca byl 1.8...
no i nie uwzglednilem turbo w rocznikach bo to rzadki model i nie mam pojecia w jakich latach byl montowany
pzdr

sprzedany
- Michal gti
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 205 rallye, 205 GTi, 205 CTi, 205 RG Cabrio, 205 MultiVan, 306 GTi6, 505 GTi, 304 cabrio, 304 coupe
- Kontakt:
- 205_Winner
- Junior
- Kontakt:
- Michal gti
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 205 rallye, 205 GTi, 205 CTi, 205 RG Cabrio, 205 MultiVan, 306 GTi6, 505 GTi, 304 cabrio, 304 coupe
- Kontakt:
-
maJkeL
no właśnie w c15 były chyba tylko 1.8 , tzn jeździłem kilkoma i każdy akurat taki miał
a co do 1.9 no to jest super silniczek, do 100 to wciąga wszystkie inne wolnossące diesle z tych lat, troche krótka piątka ale za to świetna elastyczność, można jechać na 5 biegu 70km/h i bez problemu szybko przyszpieszyc do 120, pare razy scigałem się z 1,8 i na każdym biegu byłem lepszy i różnica pod koniec dystansu była juz spora. Z tego co wiem katalogowo 14,4 do setki ale przy jeździe po mieście to przyspieszenie wydaje się o wiele lepsze bo najczęściej przyspieszamy tak powiedzmy od 30 do 80 a to jest naprawde moment.
Jeżeli chodzi o spalanie to identyko jak napisał cheatos. Mam wielu kumpli którzy mają szybkie hondy i inne pozornie szybsze auta ale gdy potrzebne są niskie obroty do przyspieszania to wymiękają prawie wszyscy, a gdy dochodzi do momentu tankowania to już wogole można być dumnym !
a co do 1.9 no to jest super silniczek, do 100 to wciąga wszystkie inne wolnossące diesle z tych lat, troche krótka piątka ale za to świetna elastyczność, można jechać na 5 biegu 70km/h i bez problemu szybko przyszpieszyc do 120, pare razy scigałem się z 1,8 i na każdym biegu byłem lepszy i różnica pod koniec dystansu była juz spora. Z tego co wiem katalogowo 14,4 do setki ale przy jeździe po mieście to przyspieszenie wydaje się o wiele lepsze bo najczęściej przyspieszamy tak powiedzmy od 30 do 80 a to jest naprawde moment.
Jeżeli chodzi o spalanie to identyko jak napisał cheatos. Mam wielu kumpli którzy mają szybkie hondy i inne pozornie szybsze auta ale gdy potrzebne są niskie obroty do przyspieszania to wymiękają prawie wszyscy, a gdy dochodzi do momentu tankowania to już wogole można być dumnym !
-
ostek
- cheatoss
- Maniak
glosny jest wiadomo (powyzej 3500
) ale przy niemcach to pszczolka =]
z reszta, kwesita gustu, ja od dziecka bylem na dieslach wychowany, niewiele benzyniakow mielismy, po prostu w pewnym sensie kocham ten dzwiek, lubie przejezdzac przez tunel albo pod mostem przy otwartych szybach, idealnie odbija dzwiek silnika ;>
z reszta, kwesita gustu, ja od dziecka bylem na dieslach wychowany, niewiele benzyniakow mielismy, po prostu w pewnym sensie kocham ten dzwiek, lubie przejezdzac przez tunel albo pod mostem przy otwartych szybach, idealnie odbija dzwiek silnika ;>

sprzedany
-
zen
Czytając wasze osiągi stwierdzam ze u mnie to tragedia!
Przyspieszenie do 100 to 33SEKUNDY
Ze spalaniem tez nie jest dobrze na mieście przy spokojnej jezdzie to 8litrów
Zrobiłem remont silnika i jestem na dotarciu. Mam nadzieje ze bendzie lepiej
Planuje też wymiane wtrysków.
Poza tym wrzystko ok
1.8D 85r
Przyspieszenie do 100 to 33SEKUNDY
Ze spalaniem tez nie jest dobrze na mieście przy spokojnej jezdzie to 8litrów
Zrobiłem remont silnika i jestem na dotarciu. Mam nadzieje ze bendzie lepiej
Planuje też wymiane wtrysków.
Poza tym wrzystko ok
1.8D 85r